Dnešní globální svět a my v něm

27.12.2012 10:46

Pokud nežijete uprostřed lesů nebo opuštěném ostrově, denně se potkáváte s výzvami dnešního světa, který více jak kdy předtím, vyžaduje alespoň základní znalost anglického jazyka. Některá anglická slova hojně používáme v naší mluvě, aniž bychom si to uvědomovali. Pro ty, kteří nevěří, mám příklad. Jaký je poměr česko-anglických slov a českých v následující větě?

“ Sory, ale manažér se nemůže nechat hendikepovat outsidery v týmu.“

Rozšiřování anglického jazyka a jeho prostupování češtinou těžko zabráníte. Posuďte sami jakou sílu a potenciál tento jazyk má. V době života Shakespeare anglicky mluvilo mezi pěti až sedmi milióny lidí. Dnes je to kolem jedné a půl miliardy. (David Graddol, The Future of English? A Guide to Forecasting the Popularity of the English Language in the 21st Century. British Council, 1997).

A dokážete odhadnout, jaké slovo je ve světě nejpoužívanější? Pokud usuzujete na původem anglické slovo, trefili jste se. Je to O.K.  (Tom McArthur, The Oxford Guide to World English. Oxford University Press, 2002)

Zastávám názor, že každému, kdo si chcete zlepšit životní úroveň, rozšiřovat své obzory, chce cestovat a poznávat svět, osvojení si anglického jazyka mu realizaci takového snu výrazně ulehčí. Přesto, že chápete a připouštíte, že bez angličtiny je Váš „rozlet“ omezen, sami sebe od studia odrazujete. Ať už jsou to předsudky typu – na učení jsem moc starý, nemám talent na jazyky nebo nic nedotáhnu do konce, nemám čas, nemám peníze na studium atd.

Dobrou zprávou je, že je na Vás, čeho v životě dosáhnete. Vnější okolnosti na dosažení správně určeného cíle mají minimální vliv.  Proto výše zmíněné předsudky lze snadno překonat. Záleží hlavně na tom, jak to máte nastavené ve Vaší hlavě. Ale hlavou to teprve vše začíná. Pro svůj úspěch musíte něco udělat. Musíte vykročit a vydržet. Každá cesta začíná prvním krokem.

Jak na to, jakou cestou se dát, na co se soustředit, nebo čeho se vyvarovat a jak ke studium přistupovat, abyste efektivně využili svých zdrojů a rezerv, se můžete dozvědět v týdenním e-mailovém kurzu, který nabízím zdarma ZDE.

Těším se na setkání a přeji hodně úspěchů při osvojování angličtiny či jiného cizího jazyka,